Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo otvorio je izložbu „Rumunska pravoslavna crkva u Grebencu – tri veka postojanja“ u Grebencu. Izložba je organizovana u okviru proslave stogodišnjice od rođenja pesnika Vaska Pope (1922-1991) koja je upriličena u njegovom rodnom selu Grebencu.

Unutrašnjost rumunske pravoslavne crkve u Grebencu koja je ove godine obeležila tri veka postojanjaZavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo

 Autori izložbe su Dragana Ružić, istoričar umetnosti, Nikola Miloševski, istoričar i Mirjana Jugović, konzervator-restaurator.

Prema rečima v. d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo Grozdane Milenkov tri su razloga uticala su na odluku stručnjaka iz Zavoda da se posvete organizaciji ove izložbe.

Svakako jedan od najvažnijih razloga za otvaranje izložbe sa ovom tematikom na ovaj jubilej bio je to što je Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Grebencu mesto krštenja slavnog pesnika Vaska Pope što se jasno može videti u crkvenim knjigama. Naime, Vasko Popa se rodio u Grebencu, gde je i proveo svoje najranije detinjstvo, sve do prvog razreda kada se sa roditeljima preselio u Vršac. Zatim, pored stogodišnjice rođenja srpskog pesnika u Grebencu je proslavljen još jedan značajan jubilej. U pitanju je tri veka od izgradnje crkve koji je obeležen 2. juna. Pored toga, nedavno su u građevini izvedeni konzervatorsko-restauratorski radovi na zidnom slikarstvu pod nadzorom pančevačkog Zavoda, čiji su rezultati, pored istorijata i arhitektonsko-umetničke vrednosti ovog nepokretnog kulturnog dobra od velikog značaja izložbom i prezentovani, izjavila je Grozdana Milenkov.

 Izložba i prateći program proslave u organizaciji udruženja žena „Grebenački miraz“ i OŠ „Mihail Sadoveanu“ privukli su veliki broj posetilaca, među kojima su i predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić i konzul Republike Rumunije u Vršcu Daniel Bala.

Nakon Doma kulture u Grebencu gde se trenutno nalazi izložba, koja je iz poštovanja prema multikulturalnosti koja krasi belocrkvansku opštinu realizovana na srpskom i rumunskom jeziku, će se preseliti u neku od ustanova kulture Bele Crkve.