Потпуна заштита спомен обележја „Стратиште“ на Јабучком путу, била је тема још једног састанка у градској управи, којем је присуствовао и државни секретар за рад, Драган Поповић. За видео надзор на овом спомен комплексу, Град је издвојио средства, а сада треба још договорити и ко ће бити задужен за стално праћење камера, како би били спречени и покушаји крађа са споменика „Бразде“.

Проблеми у вези са учесталом крађом делова од бронзе на спомен обележју „Стратиште“ и њихово превазилажење, била је тема радног састанка на којем су учествовали градоначелник Панчева Павле Раданов, државни секретар Министарства за рад Драган Поповић, представници Завода за заштиту споменика културе, Полиције и градске управе. Више пута „Стратиште“ је пљачкано и скрнављено, а за разлику од других средина полицајци Министарства унутрашњих послова ухватили су починиоца. Циљ Панчева је да се заштити комплекс „Стратиште“.
– На данашњем састанку донет је закључак да Завод за заштиту споменика и Полицијска управа Панчево договоре техничку реализацију камера које ће бити постављене на Стратишту, и на тај начин ће овај објекат бити комплетно заштићен. Градска управа је издвојила средства за куповину камера, и оне су купљење. Постоји проблем у видео надзору, односно, у особи која ће посматрати шта се дешава на „Стратишту“. Идеја је да то буде Полицијска управа, која је овлашћена да то ради, истакла је Јасмина Вечански, градска већница за културу.
У Панчеву се проблем решава на најбољи начин у Војводини, истиче Драган Поповић, државни секретар за рад.
– Код свих релевантних органа, који утичу на безбедност споменика „Стратиште“ у Јабуци, постоји добра воља, и изузетно позитиван однос. Представници Завода за заштиту споменика културе су били код нас у министарству. Схватили смо шта је проблем. Зато смо данас овде. Ја као човек који је задужен за сва спомен обележја на територији Србије, идем ка локалним самоуправама и разговараћу о проблемима. Морам да нагласим још једном. Овај однос ја до сада нисам видео у другим општинама у Војводини. Много је лошијег односа, много се лоше локалне самоуправе односе према спомен обележјима, и мислим да је овај проблем у Панчеву решен на један леп начин, на један позитиван начин. То ћу ја моћи да истичем као добар пример, похвалио је однос Панчева према „Стратишту“ државни секретар за рад, Драган Поповић.
Сви су изгледи да се после овог састанка учесници неће разићи, а проблем остати, јер су све стране заинтересоване за превазилажење проблема.
– То је било и до сада. Видели сте да имамо добру вољу и Дирекције и Завода за заштиту споменика културе, Полицијске управе и наравно, градоначелника Панчева, да заиста један важан посао завршимо, надам се, на задовољство свих нас, истакла је Јасмина Вечански.

Циљ свих актера је да се спомен обележје доведе у првобитно стање. Реч је о ауторском делу, а суштински је потребно одати почаст хиљадама невиних жртава, а да би то било тако, потребно је да споменик буде целовит.