Представници Завода за заштиту споменика културе у Панчеву присуствовали су прослави јубилеја пола века од оснивања Друштва конзерватора Србије. Том приликом отворена је изложба фотографија под називом „50 за 50 – Они су нас учили“. Изложба је представљена у Центру за културу Гроцка – галерији Ранчићева кућа и трајаће од 15. априла до 10. маја 2022. године. Изложбу чини педесет фотографија истакнутих конзерватора представљених у различитим ситуацијама, тиме је приказана поједична аутентичност сваког конзерватора и утицај који је имао на рад у друштву. Ауторке изложбе су Вера Павловић Лончарски, историчар уметности, Катарина Максимов, архитекта, Маја Ђорђевић, археолог и Мирјана Ђекић, етнолог.

У оквиру програма прославе јубилеја додељене су годишње награде и признања за изузетна остварења на заштити, очувању, научној обради, презентацији и промоцији културних добара. Ове године Велику награду Друштва конзерватора Србије добили су проф. др Даниела Королија Црквењаков, др Мирјана Ђекић и Милутин Грозданић. Представљен је и нови број Гласника Друштва конзерватора Србије број 45. Након свечаности приређен је коктел за све присутне и шетња старим делом вароши уз Дунав коју је водила Зорица Атић историчар уметности. Обилазак је обухватио предавање о Ранчићевој кући која је споменик културе и представља пример успешне ревитализације. Настављен је шетњом кроз заштићену просторно културно-историјску целину Гроцке, посетом музеолошке поставке „Легат др Александра Костића“ и на самом крају обилазак касно Римске гробнице у Брестовику.

Завод за заштиту споменика културе у Панчеву и Друштво конзерватора Србије успешно сарађују дуги низ година на пројектима истраживања, заштите и очувања културних добара.