У оквиру обележавања три деценије самосталне делатности , Завод за заштиту споменика културе у Панчеву уприличио је изложбу под називом ,,Откривање узбудљивих градова: Панчево – Вршац – Бела Црква“.

Аутори изложбе су архитекта Димитрије Љ.Маринковић и археолог Јасна Јованов. Изложбом су обухваћени резултати тридесетогодишњег научно-истраживачког рада стручњака Завода, превасходно у области заштите непокретног културног наслеђа три просторно културно-историјске: Старог градског језгра Панчева, Старог градског језгра Беле Цркве и историјског језгра Вршца.

Стара градска језгра приказана су кроз три карактеристична архитектонска елемента: антропоморфну фасадну декорацију, балконе и кибицфенстаре, у којима се огледа мноштво различитости стилова у архитектури и историји уметности. Изложбом су кроз поставку 32 паноа, видео радове, изложене делове декоративне фасадне пластике и радове полазника уметничких радионица представљена Стара градска језгра Панчева, Вршца и Беле Цркве. Изложба је употпуњена луксузно припремљеним каталогом у тиражу од 500 примерака који је суфинансиран средствима Министарства културе. Уредник каталога je Гроздана Миленков, в.д. директора Завода. Аутори текстова каталога изложбе су Никола Милошевски, историчар, Димитрије Маринковић, архитекта-конзерватор, Слободанка Перовић, историчар-конзерватор, Светлана Каровић-Деранић, вајар.

Изложбу је отворио градоначелник Панчева Александар Стевановић, у име Завода обратила се Гроздана Миленков в.д. директора Завода за заштиту споменика културе у Панчеву и проф.Дубравка Ђукановић, директор Републичког завода за заштиту споменика културе која је надахнуто и аналитично говорила о изложби и значају рада Завода као једне од 14 установа заштите непокретног културног наслеђа, уз присуство Данијеле Ванушић, помоћника министра културе и директора региналних и градских институција, колега и суграђана.

Свечаност су својим наступом увеличали даровити ученици Средње музичке школе Јован Бандур из Панчева Ана Марија Младен , Нађа Поповић, Димитрије Митрески и Марко Драговић из класе професора Дамира Прањковића и Војкана Поповића уз клавирску пратњу професора Филипа Орлића.

Изложба je затим пресељена у Музеј у Белој Цркви. Свечаном отворању присуствовала је Виолета Симић, председница Општине Бела Црква, представници општинских институција и бројна публика. Отварање изложбе уприличено јеи у Градском музеју Вршац чиме је окончана прослава јубилеја Завода.

Пројекат је рееализован уз подршку Министарства културе и Града Панчева у сарадњи са Народним музејем Панчево и Музичком школом Јован Бандур.