У  част обележавања 29 година од оснивања Завода за заштиту споменика културе Панчево, ова институција организовала је изложбу под називом „Споменици, спомен плоче  и склуптурарна дела у Панчеву“.  Ауторке изложбе су историчарка уметности Марина  Миљуш и историчарка Слободанка Перовић. Изложбу су отворили директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић, градска већница за културу и омладину Марија Јевић и в. д. директора Завода за заштиту споменика културе Гроздана Миленков.

Током свечаности је уприличено потписивање протокола о сарадњи  Музеја жртава геноцида и Завода за заштиту споменика културе Панчево, а директори две институције обишли су и спомен комплекс „Стратиште“  на путу Панчево-Јабука и полагањем цвећа одали почаст  жртавама српског, ромског и јеврејског порекла страдалим током Другог светског рата на том месту.

У оквиру изложбе  „Споменици, спомен плоче и скулптурална дела у Панчеву“ и пратећег каталога суграђанима су свеобухватно представљена спомен обележја и склуптурарна дела која оплемењују градску зону Панчева, попут Крста са Велике пијаце који је део старог градског језгра  постављен далеке 1804. године , затим бројних  склуптура чувеног вајара Божидара Јововића, али и споменика псу Леу који је Панчево сврстао у мали број светских градова који имају спомен обележје посвећено човековом најбољем пријатељу. Изложба ће бити отворена за посетиоце до краја априла.