Са задовољством Вас обавештавамо да је Завод за заштиту споменика културе У Панчеву започео реализацију пројекта „Обележавање 170 година од пуштања у рад прве железнице у Јужном Банату и 140 година у Србији“.

Пре 170 година, 1854. године, изграђена је прва пруга на територији Јужног Баната и најстарија железничка пруга на територији данашње Србије. Августа те године у саобраћај је пуштена пруга Лисава-Оравица-Базијаш (у данашњој Румунији), а преко Јасенова и Беле Цркве, који се налазе у Јужном Банату и служила је за превоз угља. Први возови су се покретали коњском, а од новембра 1856. године и с парном вучом.  

Година 1884. значајна је јер је пуштена у саобраћај пруга Београд-Ниш, прва пруга у јавном саобраћају у тадашњој Србији. Редовни саобраћај отпочео је 15.септембра 1884.године па се тај дан обележава и као Дан железничара Србије.

Желећи да обележи ове значајне јубилеје, Завод за заштиту споменика културе у Панчеву ће, у оквиру напред наведеног пројекта, организовати другу по реду конференцију о индустријском и техничком наслеђу са темом железничког наслеђа у Србији која ће се одржати у Панчеву, у септембру 2024.године.