Након што су уочили да је једно крило анђела изнад улаза у Цркву Свете Ане оштећено, стручњаци Завода за заштиту споменика културе дали су се у посао поправке. Од срца, и скоро без динара, почели су радове на реновирању статуе која краси цркву коју је подигао и граду оставио Ђорђе Вајферт.

Црква Свете Ане у Улици ослобођења једна је од тачака Вајфертове руте, новоустановљене руте која промовише живот и дело Ђорђа Вајферта, индустријалца који је цркву саградио и оставио је Граду на старање. Обележавању Вајфертових дана придружио се Завод за заштиту споменика културе… И то радом… Радом на поправци једног од два анђела којем је време оштетило крило.
– Ми смо уочили проблем задужбине Ђорђа Вајферта, то је Црква Свете Ане, која дуго времена није одржавана и десни анђео на улазном порталу је био поприлично оштећен. Једно крило сломљено. Постојала је потреба да се то санира у овој фази, јер ако бисмо допустили да оштећења наставе прогресивно да се повећавају, било би непоправљиво, истакао је Миодраг Младеновић, директор Завода за заштиту споменика културе.
Са мајсторима, на поправци анђеоског крила, ради и сам директор Завода за заштиту споменика културе. Каже, из задовољства, али и из љубави и потребе неговања духа заједништва и захвалности анђелима који се од постављања моле за Панчевце. Ово је начин да им се некако одужимо.
– Ово је споменик који је Немац Георг Вајферт оставио нашем граду, и који је био католик. Ја сам православни хришћанин који ужива у овом послу данас, и тај дух заједништва који треба да градимо, и да се налазимо на оном што је лепо, да учимо једни од других о лепоти а не о ономе што раздваја, то је оно на чему је наш град саздан. То је прави темељ нашег града. Ови анђели стоје овде стотину година и моле се за нас. Ми ћемо покушати мало љубави да им вратимо. А град чека толико посла, да се надам да ће наши суграђани одговорити на тај наш позив. Оно што је важно, то је да Завод очекује помоћ. Ми смо сада самоиницијативно кренули у то да сваког дана оставимо понеки траг у нашем граду, интерес Завода је да сви ентузијасти и они који воле и умеју нешто да ураде, да, попут ове двојице момака Рудија и Вује који нам помажу, почнемо да радимо и сређујемо лице нашег града, да бисмо за неко време имали град какав желимо, рекао је Младеновић.

Пре рестаураторско – конзерваторских радова и надоградње делова који недостају, тројица пријатеља Панчева пажљиво треба да скину акрилну боју којом је прекречен анђео. Завршни и најфинији слој бетона не сме да буде оштећен. Па, ако сте пажљиви и не бојите се висине, отворен је позив за оне којима помоћ Панчеву није непозната.