После осамнаест година статуа Светог Јана Непомука враћена је на своје место у комплексу старе Вајфертове народне пиваре. Склоњен још 1996. године кип овог свеца католичке цркве, иначе заштитник од поплава, враћен је после рестаураторских радова, изведених под надзором Завода за заштиту споменика културе.Kip Svetog Jana Nepomuka se vratio kući. Nekoliko stotina kilograma teška obnovljena statua Svetog Jana Nepomuka sa Novoseljanskog puta, iz firme BIG proizvodnja, gde je majstorski deo posla obavljen, doputovala je do niše u zidu stare Vajfertove narodne pivare, gde joj je i mesto. Pažljivo i stručno, a kako drugačije posle osamnaest godina odsustvovanja, statua sveca postavljena je tamo gde je svojevremeno i bila.

– Ovo je bio veoma interesantan i složen posao jer ovo je značajna statua za Grad Pančevo. To je stara skulptura, zaštitnik od poplava. Treba da bude vraćena na mesto na kom je stajala pre osamnaest godina, rekao je Rudolf Varga, firma BIG proizvodnja.

Sveti Jan Nepomuk je katolički svetitelj, zaštitnik grada od poplava. Još 1726. godine Habzburška monarhija proglasila ga je za patrona banatske provincije. Podaci kažu da je u blizini Tamiša svojevremeno postojala i kapela posvećena Janu Nepomuku, ali nje više nema. U blizinu reke, kao deo kompleksa stare pivare, zato je posle osamnaest godina vraćena statua. Rudolf Varga kaže kako je najviše posla bilo na čišćenju jer je na statui bilo više slojeva farbe.

– Išli smo na to da očistimo onako kako zahteva proces restauriranja. Posle toga smo dodavali delove koji su falili, koji su bili oštećeni od vremenskih neprilika. Neke delove su i ljudi oštetili. Sam krst je bio oštećen. Vratili smo ga u prvobitno stanje i malo ga ojačali, dodao je Rudolf Varga.

Povratak Svetog Jana Nepomuka kući, posle osamnaest godina odsustva, desio se na sunčan decembarski dan. Samo postavljanje već je izazvalo interesovanje prolaznika Ulicom Nikole Tesle i šetača na Trgu Đorđa Vajferta. Kakva sudbina čeka Svetog Jana Nepomuka, koji sa visine pažljivo osmatra staro Pančevo i obalu Tamiša, zavisi pre svega od Pančevaca.

– Verujem da nećemo morati više da intervenišemo. Zaštita je dugotrajna. Statua se nalazila u prostorijama Zavoda za zaštitu spomenika, koji nas je i angažovao za restauraciju. Čast mi je što mi je poveren taj posao, kazao je Rudolf Varga.

Чин благослова кипа Светог Јана Непомука биће одржан у среду, у 11 сати, а овако ретком догађају ваља и присуствовати.