Завод за заштиту споменика културе у Панчеву организује Конференцију под називом Индустриско наслеђе – значај, стање, могућности која се одржава 23. септембра у оквиру Дана европске баштине 2022. године том приликом биће обележено 300 година од оснивања прве пиваре у Панчеву  као и отварање изложбе поводом 50. година од оснивања Друштва конзерватора Србије.

Конференција има за циљ да укаже на значај, вредности и потенцијале  индустријког наслеђа као специфичног облика материјалног и нематеријалног културног наслеђа, да  сагледа тренутно стање у којем се оно налази и могућности за његово очување уз прилагодљиву поновну употребу. С обзиром на сложеност и актуелност проблематике очувања индустријског наслеђа у садашњем времену и судећи по радовима који су пристигли на адресу Завода биће широка размена искустава стручњака различитих профила који се баве очувањем и коришћењем индустријског наслеђа: архитеката, инжењера, етнолога, историчара, историчара уметности.

Друштво конзерватора Србије обeлежава јубилеј пола века од оснивања. Жеља нам је да и у Панчеву представимо изложбу која је настала тим поводом и носи назив  „50 ЗА 50 – ОНИ СУ НАС УЧИЛИ“ која ће бити отворена 24. септембра у 18 часова у фоајеу Културног центра Панчева.

Ауторке изложбе „50 за 50“ су Вера Павловић Лончарски, историчар уметности, Kатарина Максимов, архитекта, Маја Ђорђевић, археолог, и др. Мирјана Ђекић, етнолог.

Поставку чини педесет фотографија истакнутих конзерватора – уметничких портрета или кадрова из радних и приватних ситуација; израђених аматерски или професионално; из публикација или приватних колекција – пажљиво бираних са идејом да се представи појединачна особеност сваког приказаног конзерватора, а прати их понека анегдота, сећање на њихове карактере, имена, као и дела.

http://www.kulturnicentarpanceva.rs/sr/repertoar/galerije/item/2148-50-za-50-oni-su-nas-u%C4%8Dili