Редовна годишња скупштина Друштва конзерватора Србије одржана је од 2. до 4. јуна 2022. године у Галерији градског музеја у Сомбору.

 Присутво великог броја стручњака из области заштите непокретног културног наслеђа, колега из завода из целе земље као и гостујућих предавача резултирао је богатим и значајним предавањима из области заштите, обнове и ревитализације културне баштине реализованих током протеклих годину дана. Посебан део обухватио је презентацију педагошких пројеката веома значајних за развијањe свести о култуном наслеђу код најмлађих.

Завод за заштиту споменика културе у Панчеву узео је учешће представљањем теме „Обнова фасада старих војних објеката у Панчеву“ који је наишао на позитиван одјек међу колегама.  Архитекта Јасмина Вујовић говорила је о зградама грађеним током два периода,  први који се односи зграде настале у време Банатске војне границе у који обухвата четири објекта, три зграде на Тргу краља Петра I (бр. 6, бр. 8 – 10, бр. 4) и  утврђене за споменике културе од великог значаја у оквиру старог језгра Панчева и Зграду старе болнице у Панчеву споменика културе. Други период обухватио је зграде настале након укидања Војне границе, зграду Историјског архива и  Дома омладине, некадашње Руске болнице, које су споменици културе. Презентован је изглед зграда из најранијег периода и данашњи реконструисани са приказима измена и интервенција.

Домаћини скупшине су уз подршку градских челника и установа културе града Сомбора организовали су облизак и упознавање знаменитости града, посету згради Жупаније  и упознавање са сликом „Битка код Сенте“ уметника Ференца Ајзенхута, посету Галерији Милан Коњовић и за крај представљање Спомен музеја Батинске битке и Безданској преводници.

Представници завода за заштиту споменика културе у Панчеву су из Сомбора понели нова знања и искуства, као и иницијативе за сарадњу на заједничким пројектима у предстојећем периоду.