Завод за заштиту споменика култре у Панчеву обележава манифестацију Дани европске културне баштине у Панчеву под називом „Наслеђе за све“ у периоду од 16.9. до 09.10.2021. низом активности – промоцијама публикација у издању Завода, упознавањем са индустријским наслеђем у току вожње катамараном и креативних радионица намењених нашим суграђанима са посебном пажњом према деци и младима.
Манифестација је почела промоцијом публикације „Качарево – културни идентитет и континуитет“, која је одржана 16.9.2021. године у Свечаној сали Месне заједнице у Качареву са почетком у 19 часова.
Ова монографија је трећа у низу о насељеним местима на територији града Панчева коју издаје Завод за заштиту споменика културе у Панчеву, уз подршку града Панчева. Присутнима се обратила Марија Јевић, члан Градског већа задужен за културу и омладину. О археологији, историји, архитектонском наслеђу, историји уметности, градитељском наслеђу и друштвеном животу овог банатског места писали су конзерватори Завода за заштиту споменика кутлуре у Панчеву, Гроздана Миленков, Слободанка Перовић, Јасмина Вујовић, Драгана Ружић и Јасна Јованов, које су говориле о публикацији.
Посетиоци догађаја добили су бесплатан примерак књиге „„Качарево – културни идентитет и континуитет“.
У оквиру Дечије недеље, у уторак и четвртак, 05. 10. и 07.10.2021. у 12 часова биће организована Шетња старим градским језгром и посета Народном музеју Панчево уз стручно вођење. Овом приликом ће бити представљен Кодекс понашања према културном наслеђу града Панчева, репринт издање за Дане европске баштине 2021. године.
За наше најмлађе суграђане организован је и обилазак светионика и обале Тамиша и вожња катамараном „Панука“, полазак је у петак 08.10. од 11 и 13 часова и субота 09.10. од 11 часова. Овом приликом Завод за заштиту  спшоменика културе у Панчеву ће представити публикацију Два светионика на ушћу Тамиша у Дунав и поклонити примерак књиге.
У суботу, 09.10 у 13 часова у просторијама Завода за заштиту споменика културе у Панчеву, одржаће се креативна радионица цртања за децу. Радионицу ће водити Никола Драгаш, истакнути Панчевачки карикатуриста и илустратор.